Nieuws over melanoom

04-02-2016

Nivolumab (Opdivo) vanaf 1 april terugbetaald

We lezen in Het Nieuwsblad van 4 februari 2016:

"Het medicijn met generische naam "nivolumab" (op de markt gebracht door BMS onder de merknaam Opdivo), een vorm van immunotherapie, wordt vanaf 1 april terugbetaald voor patiënten met agressieve huidkanker. Het middel verhoogt hun overlevingskans met 70 procent, maar is wel peperduur.

Het Riziv wil niet kwijt welk budget er is voorzien voor de terugbetaling. De overeenkomst met de producent, de Amerikaanse firma Bristol-Myers Squibb (BMS), is vertrouwelijk. Maar dat het om een aanzienlijk bedrag gaat, staat vast. De prijs van nivolumab (Opdivo) wordt geschat op 130.000 euro per jaar. Patiënten krijgen het middel zolang ze er baat bij hebben en het goed verdragen. Soms volstaan enkele maanden, maar meer dan een jaar is ook mogelijk.

Jaarlijks zouden tussen de 200 en 250 patiënten van de terugbetaling profiteren. Het gaat om mensen met een vergevorderd melanoom, een agressieve huidkanker met uitzaaiingen. Zij kunnen nivolumab (Opdivo) als eerste behandeling krijgen, maar ook nadat ze daarvoor al een klassieke therapie ondergingen. De terugbetaling komt er niet voor patiënten die al te zwak zijn om nog te reageren op de medicatie."

Lees het volledig artikel dat verscheen ter gelegenheid van de wereld kankerdag.

Eerder (mei 2015) kondigde het Europees Geneesmiddelenagentschap aan dat het een positief advies had gegeven om Opdivo op de markt te brengen. Lees hierover in De Standaard