Melanoompunt

MELANOOMPUNT

Search

Menu

Ontmoetingsdag – Hoe verder leven met melanoom- Gent

Hoe verder leven met een melanoom, een ziekte die de dood dichterbij brengt?

Elke mens weet dat hij zal sterven. Tijdens zijn leven moet hij een manier van omgaan vinden met deze realiteit, al kan hij de gedachte eraan gewoonlijk op de achtergrond houden. Wie de boodschap krijgt dat hij een melanoom heeft, wordt scherp geconfronteerd met de dood. Toch moet hij een weg vinden om elke dag verder te gaan met het besef van zijn ziekte die kan leiden tot de dood. 

Henk Vandaele, verpleegkundige en filosoof, ging samen met ons op zoek gaan naar wegen om deze onmogelijke vraag leefbaar te houden. De directe confrontatie van een melanoom patiënt met zijn sterfelijkheid doorbreekt de evidentie van zijn leven. Niets is nog als voorheen. Henk probeert samen met ons te zoeken naar een manier om te leven met die confrontatie. Is er nog troost te vinden?  Misschien zet de ziekte ons op weg naar wie we echt zijn. Misschien groeit uit de bijzondere en bijna onmogelijke situatie van de melanoom patiënt betekenis voor de anderen.

Henk Vandaele studeerde te Kortrijk, Gent en Heidelberg. Hij is werkzaam als filosoof in verschillende zorgorganisaties. Daarnaast is hij lector filosofie, sociale filosofie en ethiek aan de Hogeschool VIVES, aan het departement verpleegkunde en sociaal-agogisch werk. Hij is ook hoofdredacteur van het filosofisch tijdschrift De uil van Minerva.