Melanoompunt

MELANOOMPUNT

Search

Menu

Vermindert stress effectiviteit van immuuntherapie ?

Stress lijkt gelinkt te zijn aan een verminderde effectiviteit van immuuntherapie bij patiënten met kanker. Dat ontdekten onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. “Dit sluit naadloos aan bij het onderbuikgevoel dat veel artsen al hadden”.

Artsen tasten nog grotendeels in het duister als het gaat om wie wel en niet op immuuntherapie reageert. Dit type behandeling geeft het afweersysteem van kankerpatiënten een duw in de rug. Bij sommige mensen werkt het spectaculair goed, bij anderen niet. Wetenschappers storten zich dan ook massaal op de vragen: hoe kan dit, en hoe kunnen we meer mensen succesvol behandelen?

Lees het hele artikel op de website van het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands kanker instituut