Melanoompunt

MELANOOMPUNT

Search

Menu

Eigen afweercellen effectief als levend geneesmiddel bij melanoom

Resultaten TIL-studie bekend gemaakt: wereldwijd eerste fase 3-studie naar effect T-celtherapie bij vaste tumoren

De eigen afweercellen van een patiënt, in het lab vermenigvuldigd tot een leger van vele miljarden afweercellen, kunnen succesvol worden ingezet als levend geneesmiddel tegen uitgezaaid melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Bij de helft van de patiënten slonken of verdwenen de uitzaaiingen. Dit blijkt uit de TIL-studie, wereldwijd de eerste vergelijkende fase drie-studie naar de effectiviteit van T-celtherapie bij melanoom, en überhaupt bij vaste tumoren. Nu de resultaten bekend zijn, beoordeelt het Zorginstituut Nederland of TIL-therapie als standaardtherapie vergoed gaat worden vanuit de basiszorgverzekering. Lees het hele artikel op de Antoni van Leeuwenhoek website hier.