Melanoompunt

MELANOOMPUNT

Search

Menu

Luisterfragment over TIL-therapie

Luisterfragment over TIL-therapie door John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Hij houdt zich onder andere bezig met immuuntherapie: een behandeling om afweercellen te activeren. Deze cellen hebben de taak om kanker op te sporen en weg te halen.

Dit proces werkt echter niet bij iedereen even goed. Maar gelukkig is er in de afgelopen jaren een grote ontdekking gedaan. Zo zijn onderzoekers er namelijk achtergekomen, bij patiënten met een uitgezaaid melanoom, dat een nieuwe vorm van deze therapie veelbelovende resultaten oplevert. Met de nieuwe geavanceerde TIL-behandeling worden afweercellen afgenomen, groots vermenigvuldigd en teruggeplaatst in het lichaam. Dit zorgt, vertelt John, in zo’n 50% van de gevallen op afname van de uitzaaiing en bij 20% van de patiënten zorgt het zelfs voor mogelijk volledige genezing.

Luister hier naar het hele fragment van de Nederlandse NPO Radio 2.