Melanoompunt

MELANOOMPUNT

Search

Menu

Studiedag 16 december 2017

Op zaterdag 16 december 2017 ging de allereerste studiedag van Melanoompunt door in het ruime Crowne Plaza hotel van Antwerpen. Er was een dagvullend programma voorzien waar iedereen wel mee aan zijn trekken kon komen.

Talrijke aanwezigen woonden de studiedag bij waaronder melanoompatiënten en hun naastbetrokkenen, deelnemers uit de medische wereld, de farmaceutische bedrijven, andere lotgenotenverenigingen, verpleegkundigen, zorgverstrekkers en allen die iets met melanoom te maken hebben.

Tevreden deelnemers getuigen van een geweldig goede eerste studiedag die hun verwachtingen ruim heeft ingelost.

Van vele sessies staan de videos en presentaties hieronder.

Welkom (Luc Vautmans, Melanoompunt vzw)

Melanoompunt vzw verwelkomt alle deelnemers en licht de studiedag toe. De sessies en het schema worden overlopen.

Diagnose melanoom: wat moet ik weten? (dr. Kevin Punie – UZ Leuven)
Je krijgt de diagnose melanoom. Wat is essentieel dat je moet weten als patiënt of naastbetrokkene?
Deze sessie geeft een kickstart en mooi overzicht over alles wat u nu moet weten nu u in de mallemolen van melanoom terecht komt. Wat is een melanoom? In welk stadium zit ik en wat betekent dat? Welke scans krijg ik en waarom? Hoe lees ik mijn (bloed)resultaten?.

Zijn presentatie staat hier.

Melanoombehandelingen: van chemotherapie tot immuuntherapie (prof.  Dr. Jeroen Mebis – Jessa Hasselt)
Op korte tijd is er heel wat bewogen op het vlak van melanoombehandelingen. De laatste twee jaar zijn heel wat baanbrekende therapieën goedgekeurd en terugbetaald in België. We nemen alle behandelingen even onder de loep. Hoe werken ze net?  Wat zijn de neveneffecten en statistieken van deze behandelingen? 

Hun presentatie staat hier.

Naastbetrokkenegetuigenis (Tine)

Geen video beschikbaar

Belangrijke kanttekeningen bij melanoombehandelingen (prof. dr. Pol Specenier en dr. Tine Strobbe – UZ Antwerpen)
De huidige melanoombehandelingen zijn een zegen voor vele melanoompatiënten. Maar ze zijn lang niet feilloos. Deze sessie werpt enkele prangende vragen en bedenkingen op. Hoe gaan we om met resistentie? Welke therapie wordt eerst opgestart en waarom? Wanneer schakelen we over tussen therapieën? Hoe lang neem ik immuuntherapie? Hoe behandelen we de neveneffecten? Wat is de huidige strategie in hersenmetastasen? Samen met de laatste nieuwe data en bevindingen tracht men een passend antwoord te formuleren op deze en andere vraagstukken.

Hun presentatie staat hier (Specenier) en hier (Strobbe).

Geen video beschikbaar

De toekomst in en van melanoombehandelingen (dr. Vibeke Kruse – UZ Gent)
Het onderzoek naar melanoom en zijn behandelingen is gelukkig nog volop gaande. Welke therapieën zitten er in de pijplijn en/of welke combinaties zijn beloftevol? Welke aspecten worden nog onderzocht?

Zijn presentatie staat hier.

Patiëntgetuigenis (Kristien)

Geen video beschikbaar

Vraag en antwoord (discussiepanel) Alle sprekers van de voormiddag verzamelen zich en beantwoorden vragen vanuit het publiek. Ze wisselen ervaringen en bevindingen onderling uit.

Geen video beschikbaar

Samenvatting van de voormiddag + richtlijnen voor Melanoom 2018 (ism BADO) (Luc Vautmans, Melanoompunt vzw)

Melanoompunt vzw zet de hoogtepunten van de sessies uit de voormiddag op een rijtje. Wat zijn de richtlijnen voor de behandeling van melanoom in 2018? Het verdere verloop van de dag wordt uitgelegd  samen met de gelijklopende voorkeursessies. Daarna volgt een uitnodiging voor de lunch.

Zijn presentatie staat hier.

Klinische studies (Els Vanpee, BeCRO) 

Melanoompatiënten zijn nog erg afhankelijk van klinisch onderzoek. Maar wat is net een klinische studie? Hoe komt dat tot stand? Met welke aspecten van een studie moet ik rekening houden? We kijken ook even hoe je het best op zoek gaat naar een studie en welke studies in het verschiet liggen. Hoe gaat het in zijn werk als ik in het buitenland een studie vind?

Haar presentatie staat hier.

Geen video beschikbaar

UV-bescherming/vroege opsporing (dr. van der Endt – Euromelanoma + prof. dr. Van Langenhoven – UGent)

Dermatoloog dr. van der Endt neemt UV-bescherming onder de loop en hoe we een melanoom snel kunnen opsporen. Professor in textiel prof. dr. Van Langenhoven geeft een uiteenzetting hoe stof het beste beschermt tegen UV. Waar moet je op letten wanneer je UV-beschermende stoffen koopt?

Hun presentatie staat hier.

Rechten vanuit de federale overheid (Chris Heremans, KOTK)

Chris Heremans neemt samen met u uw rechten onder de loep die u heeft vanuit de federale overheid. Wat is een maximumfactuur? Kan ik aanspraak maken op invaliditeit?

Voeding (Michaël Sels, UZ Antwerpen)

Er bestaan veel mythen over voeding en kanker. Welke zijn compleet uit de lucht gegrepen en welke hebben mogelijks wat baat? Zijn er voedingspatronen die een invloed kunnen uitoefenen? Welke voedingsstoffen zijn aan of af te raden bij mijn specifieke therapie?

Hun handout staat hier.