Melanoompunt

MELANOOMPUNT

Search

Menu

Vaccineren tegen huidkanker

Een veelbelovende behandeling tegen kanker ligt in ons lichaam zelf besloten: het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd. Onze afweercellen beschermen ons tegen lichaamsvreemde wezens als virussen en bacteriën, maar blijken ook de strijd met tumorcellen aan te kunnen. Dat gaat echter niet vanzelf. Tumorcellen bezitten namelijk een hele trukendoos om ons immuunsysteem te misleiden. Daarom zijn onderzoekers op zoek naar  manieren waarop ze de afweercellen kunnen ondersteunen in hun strijd. Deze ondersteuning heet ‘immunotherapie’. Er zijn verschillende manieren om die ondersteuning te bieden.

In dit door KWF gesubsidieerde onderzoeksproject staat ondersteuning van het immuunsysteem met vaccins centraal. Dit vaccin bevat afweercellen van de patiënt, die eerst in het laboratorium worden getraind om de tumorcellen van het melanoom te herkennen. Vervolgens krijgt de patiënt zijn geactiveerde cellen weer terug via de injectienaald, en organiseren de afweercellen een reactie tegen de tumorcellen.

Lees het hele artikel op de Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding